Whiskey fra Knaplund Destilleri begejstrer verdenskendt whiskey guru: en whiskey i verdenseliten

Knaplund destilleri på den jyske hede får sjælden høj karakter for sin Bourbon i et af verdens mest eftertragtede whiskyopslagsværk – ”Jim Murray’s WhiskyBible 2021”.

Destilleriet åbnede for lidt over 2 år siden – og er det eneste af sin slags i Danmark der er inspireret af USA når det kommer til whiskey. I den nye udgave af ”whiskybiblen” er destilleriet med for første gang. Og hvilken debut. En Bourbon fra Knaplund Destilleri har vundet det ypperste – en Liquid Gold Award  – og anmeldelsen placerer Knaplund i den internationale superliga for whiskey.

I alt er der 4500 forskellige whiskyer fra hele verden med i opslagsværket. Den er udgivet hvert år siden 2003 – og med denne anmeldelse placerer Knaplunds whiskey sig i top100 af alle anmeldte whiskys gennem whiskybiblens levetid.

Whiskey med unik salt karakter

Den Bourbon, som har vundet prisen, er ifølge parret bag destilleriet, ganske særlig. Karl Povlsen, der er manden bag whiskey’en vidste det var en lovende omgang. ”En helt særlig ingrediens for mig og det jeg arbejder intenst med her på destilleriet er lagring. Det er en kunst i USA – og det er her whiskey får sin karakter og sit helt eget DNA. Den her Bourbon er som den eneste i verden lagret på Atlanten. Det tog mig flere år at få den ide realiseret – men i dag bærer det frugt – og jeg er ualmindelig stolt og meget meget glad.  

Jim Murray roser i sin vurdering rejsen over Atlanten, hvor bølgeskvulp og saltvand har givet den udvalgte Bourbon sin salte karakter. Som et eksperiment er det” one hell of a success”, står der blandt andet i beskrivelsen af Knaplunds Atlantic Aged Bourbon. Jim Murray slutter sin anmeldelse med at fremhæve Knaplunds Bourbon som en af de mest komplekse whiskys i 2021.

Whiskey’en falder i den grad i skottens smag. Med sine 96.5 point placerer den sig helt i top. Samme hæder tilfalder kun en meget lille brøkdel af de smagte whiskyer. En brøkdel som Jim Murray ikke tøver med at kalde eliten af whiskys.  

Svarer til uddeling af Michelinstjerner

Karl Povlsen er også næsten tom for ord. Noget der ikke sker så tit. Jeg elsker selv den whisky og her på destilleriet har de besøgende taget helt utrolig godt i mod den. Men at få denne hæder betyder noget særligt. Vi blev kontaktet af Jim Murrays folk i foråret. Jim Murray ville rigtig gerne smage og teste vores ”Transatlantiske Whiskeys”. Vi sendte 3 flasker afsted – også venter man ellers bare. Vi ved ikke noget før biblen bliver udgivet – så da vi læste anmeldelsen blev vi først meget stille. Så kiggede vi på hinanden og slap jublen løs. Også arbejdede vi videre, griner Mathilde Ingvardsen.

Karl Povlsen fortsætter. Det svarer til når kokke får tildelt Michelinstjerner – det er altså stort. Det er et skulderklap og en anerkendelse af, at det vi gør her på destilleriet slet ikke er så tosset. Han håber desuden at endnu flere får øjnene op for både Bourbon og Rye og generelt den amerikanske whiskeyverden, der for mange ligger uopdaget hen.

Virtuel fejring

Normalt så ville destilleriet åbne sine porte og fejre det med smagsprøver for de besøgende, men i disse dage må der tænke anderledes. Parret arbejder derfor lige nu på at lave en virtuel smagning med de 3 whiskeys, der alle er med i biblen – og dertil også et par overraskelser.

Whiskey’en er til salg på Knaplund Destilleris webshop – og i Knaplunds butik, der også er åbent som normalt. Derudover sælges whiskey’en hos udvalgte forhandlere.  

FAKTA:

  • Jim Murray’s Whisky Bible indeholder bedømmelser af 4500 whiskey i forskellige kategorier
  • Whiskey der kommer fra mere end 30 forskellige lande
  • Whisky biblen er udkommet hvert år siden 2003
  • Den betragtes som en af verdens mest indflydelsesrige opslagsværker om whisky
  • Der kan tildeles 100 point. Det højeste nogensinde der er givet er 97, 5 point.

Knaplunds bedømmelser:

  • Bourbon Atlantic Aged B201 50%: 96,5 point. Liquid Gold Award
  • Rye Atlantic Aged Batch 02 50%: 92 point
  • Barrel Select Port Finished Whiskey 50% – PFW02: 89 point